انواع گل و گیاهان زینتی را بشناسیم

انواع گل : گیاهان زینتی گیاهانی هستند که به محیط جان و رنگ و لعاب تازه‌ای بخشیده و محیط را سرزنده و شاداب می‌کنند. ضمن اینکه برخی از آن‌ها تصفیه‌کننده هوای محیط نیز بوده و در پاکسازی هوای محیط موثر هستند. بنابراین برای تبدیل محیط خانه‌تان به یک محیط سرزنده و شاداب می‌توانید خرید گیاه زینتی را در اولویت قرار دهید.
انواع گل : اگر عاشق گیاهان زینتی هستید و دوست دارید با این دسته از گیاهان بیشتر آشنا شوید، در ادامه این مطلب با گُل‌سِتان همراه باشید. در این مطلب از وبلاگ گُل‌سِتان از سیر تا پیاز گیاهان تزئینی را برای شما گفته و درختان و گل‌های زینتی را نیز به شما معرفی خواهیم کرد.

تاریخچه گل و گیاهان زینتی

انواع گل : تاریخچه این گیاهان به حدود ۴۰۰۰ سال قبل و به تمدن‌های نخستین باز می‌گردد. نقاشی‌های موجود در دیواره مقبره‌های مصری مربوط به ۱۵۰۰ سال قبل از میلاد هستند. این نقاشی‌ها اولین شواهد فیزیکی موجود از پیشینه باغبانی و تزیین محیط با گیاهان هستند. این آثار باستانی، تصویر لوتوس‌ها را بیان می‌کنند که با ردیف‌های متقارن اقاقیا و نخل‌ها احاطه شده است. از جمله گیاهان زینتی می‌توان به نرگس، لاله، سانسوریا، آگلونما، پتوس، برگ انجیری، دیفن باخیا، انواع کاکتوس اشاره کرد.


تعریف دقیق‌ گیاهان زینتی

انواع گل :در سراسر جهان، گیاهان در اندازه، رنگ و ظاهر مختلف رشد می‌کنند. بعضی از آن‌ها برای انسان قابل خوردن بوده و یا میوه تولید می‌کنند. بعضی دیگر هم به عنوان سایه‌بان مورد استفاده قرار می‌گیرند و مکانی برای استراحت هستند. در این میان، گیاهان دیگری نیز وجود دارند که فقط از لحاظ زیبایی ظاهری خود، مورد استقبال و توجه عمومی قرار گرفته‌اند.
واژه زینتی، به گیاهانی اتلاق می‌شود که بارزترین خصیصه آن‌ها، زیبایی آن‌هاست. برخی از آن‌ها معمولا به دلیل داشتن گل‌های جذاب در باغچه‌ها کاشته می‌شوند. هدف از کاشت چنین گیاهانی در وهله نخست، بهره بردن از ظاهر آن‌هاست و ویژگی‌های دیگری مانند ارتفاع، میوه، رنگ، قابلیت ایجاد حصار و … در مرتبه بعدی هستند. برخی دیگر در گلدان کاشته شده و به درون خانه‌ها راه یافته‌اند و در تزیین دکوراسیون منزل کاربرد زیادی دارند. ویژگی‌های زیبایی شناسی گیاهان را باید در برگ‌ها، عطر، میوه و ساقه آنها جست و جو کنید.

 انواع گل :


ویژگی‌های گیاهان زینتی

انواع گل : بخش زیبایی شناختی این گیاهان می‌تواند برگرفته از برگ‌ها، بافت‌های موجود در آن، عطر، گل‌ها، ساقه، برگچه یا هر بخش دیگری از گیاه که آن را به یک گیاه ویژه تبدیل می‌کند، باشد. برای مثال، افراد زیادی تیغ‌های کاکتوس را بسیار جذاب و ارزشمند می‌دانند، به اندازه‌ای که کاکتوس را به عنوان بخش اصلی تزیینات خود انتخاب می‌کنند. همینطور در مورد رز وحشی نیز اینگونه است. رز وحشی (رز سریسه‌آ) نیز در میان طراحان دکوراسیون داخلی، به دلیل داشتن خارهای ایستاده خود بسیار محبوب است!
در علم باغداری، کلمه “گیاه زینتی” بیشتر برای توصیف گیاهان باغچه‌ای به کار می‌رود. اما این تعریف صحیحی برای این گیاهان نیست؛ زیرا همانطور که می‌دانیم گیاهان آپارتمانی مختلفی وجود دارند که بسیار زیبا هستند و فواید متعددی دارند. به علاوه، این کلمه اجحاف در ماهیت اصلی این گیاهان است، زیرا گیاهان زینتی چیزی فراتر از یک وسیله دکوری هستند!

این گیاهان هم از نظر زیبایی و هم از نظر کاربردی دارای مزایای مختلفی هستند. در حقیقت، آنها از نظر دو فاکتوری که بیان کردیم، کاملا غنی هستند. گیاهان زینتی همانقدر که زیبا به نظر می‌رسند، سایر مزایای خود را نیز از طرق مختلف برای شما عرضه می‌کنند. دنیای گیاهان زینتی، بسیار متنوع است، فراموش نکنید که آن‌ها هسته اصلی باغبانی هستند.

انواع گل : گیاهان زینتی در اندازه‌، شکل و رنگ‌های گوناگون در دسترس هستند؛ ضمنا می‌توانند به راحتی با شرایط مختلف محیطی و آب و هوایی تطبیق پیدا کنند. برای مثال، گیاهان زینتی متعددی هستند که به دلیل برگ‌های خاص و متغیر خود بسیار محبوب شده‌اند. رنگ برگ‌های آن‌ها با عوض شدن فصل‌ها تغییر می‌کند. در آغاز برگ‌ها نارنجی هستند و سپس قرمز رنگ شده و در نهایت قبل از ریزش در فصل پاییز، به رنگ زرد تغییر می‌کنند.
این گیاهان گاهی اوقات نیز به دلیل برگ‌های همیشه سبز خود که در تمام طول سال سبزرنگ باقی می‌مانند، محبوب می‌شوند. گاهی اوقات این زیبایی می‌تواند مربوط به داشتن زائده‌های سوزنی‌مانند در سطح برگ‌های نرم بوده، و یا نوار نقره‌ای در حاشیه برگ‌ها که آنها را به گیاهی زینتی و پرطرفدار تبدیل کرده باشد. خیلی اوقات هم دلیل زیبایی، برگ‌ها نیست. بعضی از گیاهان زینتی به دلیل داشتن گل‌های جذاب و همیشه سبز خود مورد استقبال قرار می‌گیرند، چنین گیاهانی برای سال‌ها به گلدهی خود ادامه می‌دهند.
گل و شکوفه گیاهان زینتی می‌تواند بسیار ظریف و با رنگی ملایم بوده و یا دارای تنوعی از رنگ‌های مختلف و چشمگیر باشد. رنگ‌هایی که در کنار هم درست مانند یک پالت نقاشی دنیایی از زیبایی را خلق می‌کنند. عطر گل‌ها و شکوفه‌ها نیز می‌تواند یکی از دلایلی باشد که گیاه را به یک عضو ارزشمند از محیط تبدیل می‌کند.

تنوع گل و گیاهان زینتی

انواع گل : گل و گیاهان زینتی، فقط محدود به وسایلی زیبا برای تزیین محیط نیستند. آن‌ها دارای زوایای پنهانی هستند که متاسفانه تا به امروز به قدر کافی به آن زوایا پرداخته نشده است. فرقی نمی‌کند که این گیاهان را در چه جایی قرار می‌دهید، به پنجره آویزان می‌کنید، در گلدانی کنار دیوار می‌گذارید و یا در باغچه می‌کارید، گیاهان زینتی همواره محیط را زیباتر کرده و آثار سخت و خشن معماری خانه را بسیار تلطیف می‌کند.
گیاهان زینتی رنگی، به روزمرگی‌های ما طراوت و تازگی بخشیده و با پیشکش کردن دنیایی از طیف رنگ‌های زیبا، گذران زندگی را به طبیعت نزدیک‌تر می‌کند. حتی پایه بتنی، خطوط سفت و سخت وسایل منزل و ظاهر نامرتب حیاط هم تحت تاثیر شکوه این گیاهان قرار می‌گیرند!

تاثیربخشی گیاهان زینتی بر طبیعت

انواع گل : اکنون بیایید در مورد اهمیت گل و گیاه زینتی در اکوسیستم صحبت کرده و چگونگی تاثیربخشی آن‌ها بر اکوسیستم و طبیعت را بازگو کنیم:

• گیاهان زینتی مانع از حضور حشرات و پرنده‌های موذی می‌شوند. این گیاهان دارای خاصیت دفع کنندگی حشرات بوده و در نتیجه مانع از تکثیر حشرات در آن ناحیه می‌شوند. حضور یک درختچه زینتی در حیاط یا یک گلدان گیاهان خوراکی در کنار پنجره آشپزخانه، دقیقا مانند یک جادو برای دور کردن پشه‌ها و سایر حشرات عمل می‌کند.

• بعضی از گیاهان آپارتمانی توسط ناسا برای داشتن خواص تصفیه کنندگی هوا تایید شده‌اند. این گیاهان عناصر فرّار مضر موجود در هوا، مانند فرمالدهید، تری کلرواتیلن و بنزن را حذف کرده و از بین می‌برند. بسیاری از گیاهان آپارتمانی می‌توانند بوی تنباکو را نیز از محیط حذف کنند. گیاهانی مانند گندمی، فیکوس الاستیکا و اسپاتی فیلوم از جمله گیاهانی هستند که ضمن داشتن نگهداری آسان، در از بین بردن آلودگی‌های موجود در هوا بسیار قوی عمل می‌کنند. بر طبق اظهارات ناسا، شما برای تصفیه کردن هوا در محیطی به مساحت ۵۸۰ متر، تنها به حضور ۱۸ گیاه نیاز دارید!

• گیاهان آپارتمانی، جزء جدانشدنی از فنگ‌شویی هستند. بنا بر این علم باستانی، ریزش برگ‌ها، طرح‌های زیبای رنگی و برگ‌های درخشان، آرامش و لطافت را در محیط جاری می‌کند.

• بعضی از گیاهان زینتی، برای طبیعی‌تر کردن فضای آکواریوم استفاده می‌شوند.

• انواعی از گیاهان، معمولا در تهیه عطر مصرف شده و دارای خواص ضد اضطراب نیز هستند. بسیاری از آنها، تقریبا تمام شهرت خود را مدیون عطر جذاب خود بوده و برای ساخت عطرهای خانگی و دست ساز به کار گرفته می‌شوند. اسطخودوس می‌تواند اعصاب شما را آرام کند، و می‌توانید آن را به عطر تبدیل کنید. عطری که همواره همراه شما خواهد بود تا در صورت لزوم از آن برای کسب آرامش استفاده کنید.
همینطور رز و نعنا هم می‌توانند در دستورهای مختلف غذایی نقش داشته و یا برای عطر خوش خود مورد استفاده قرار گیرند. از عصاره گیاه سیترونلا (علف لیمو) در بسیاری از عودها و عطرهای مخصوص دافع حشرات، پشه‌ و مگس استفاده می‌شود. به جز عطر لیمو مانند سیترونلا، رایحه خاص گل ابری نیز می‌تواند دافعه‌ی حشرات و پشه‌ها را دوبرابر کند. سیترونلا و گل ابری معمولا در بخشی از باغچه کاشته می‌شوند که به درب ورودی نزدیک‌تر است، تا بدین شکل از هجوم حشرات خارجی به داخل خانه جلوگیری کنند.

• برای درک عمق کار بزرگی که گیاهان زینتی برای ما انجام می‌دهند به اطراف خود به خوبی بنگرید. با رشد بی‌سابقه آپارتمان‌ها و توسعه وسیع شهری، زندگی طبیعی و حیات وحش، رو به فراموشی است. اما در این میان، شکوفه‌های قشنگ گل و گیاهان زینتی می‌توانند زنبورها و پروانه‌ها را به خود جذب کنند و این موضوعی است که سبب می‌شود تا چرخه تکثیر و گرده افشانی گلها نیز ادامه پیدا کند. گیاهان میوه‌دار، پرنده‌ها و حیوانات کوچکی مانند سنجاب‌ها را به سوی خود می‌کشانند. گیاهانی مانند سنبل ختایی، زراوند و زالزالک برای مرغ مگس‌خوار و گنجشک‌های اهلی غذا فراهم می‌کنند.
در بخش بعدی جزییاتی از گیاهان زینتی و انواع مختلف آن‌ها را شرح می‌دهیم؛ پس ادامه مطلب را از دست ندهید.

گیاهان و درختان زینتی

انواع گل : یکی از اهداف اصلی از کاشت درختان، فراهم آوردن غذا و تکیه‌گاه برای پرنده‌ها، و فراهم آوردن سایه برای استراحت و کناره‌گیری حیوانات و انسان‌هاست. درختان و گیاهانی که در حاشیه بزرگراه‌ها و جاده‌ها می‌بینید، از نوع درختان زینتی هستند. این درختان تمام مشخصات لازم برای یک درخت عالی را دارند. ناگفته نماند درختان زینتی اثر مثبتی بر تنوع زیستی منطقه می‌گذارند.

 انواع گل :


چمن‌های زینتی

انواع گل : بله، درست خواندید! چمن‌های زینتی، علف‌هایی واقعی هستند که برای مقاصد تزیینی کاشته می‌شوند. این گیاهان علف مانند، معمولا گیاهان علفی چندساله بوده و می‌توانند از انواع همیشه سبز نیز باشند. آن‌ها دارای رگه‌های موازی در سطح خود بوده و برگ‌هایی نازک و بلند دارند. بعضی از آنها ممکن است بافت‌های چوبی نیز داشته باشند.
این گونه سبزه‌ها در بسیاری از کشورها برای تزیین حیاط‌ جلویی منازل بسیار مورد مصرف قرار می‌گیرند. این علف‌ها با داشتن بافت، رنگ و حالت خطی و ظریف خود، ظاهری چشمگیر ایجاد می‌کنند. آن‌ها ضریب تحمل سختی بالاتری داشته و در برابر سرمای زمستان تقریبا مقاوم هستند. آن‌ها ممکن است در ردیف‌های نیزارمانند رشد کرده و یا به صورت خوشه‌های بالارونده، تا ۲۰ سانتی‌متر مرتفع شوند. نگهداری از آن‌ها واقعا ساده است و گیاهانی کم دردسر هستند. البته، برای رشد برگ‌های جدید هر از گاهی به هرس کردن نیازمندند. همانطور که گفتیم چمن‌های زینتی همیشه سبز هستند؛ مانند پامپاس ارغوانی، جگن، علف بره، بامبو، فاکستیل و پاپیروس.

درختچه‌های زینتی

این درختچه‌ها معمولا برای ایجاد مرزی زیبا در کنار فنس‌ها کاشته می‌شوند. چنین درختچه‌هایی همیشه سبز هستند و همواره عمود و استوار قرار می‌گیرند. آن‌ها می‌توانند از انواع گلدار یا بدون گل بوده و برگ‌هایی جذاب و چشم نواز ایجاد کنند، برگ‌هایی که به زیبایی در محیط ایستاده تا فضا را بسیار طبیعی کند. حتی اگر گل‌های آن از بین رفته باشند و یا اصلا درختچه گلدار نباشد، حضور برگ‌ها برای تغییر دادن جلوه باغچه شما کافی است.
خلنگ، یاس بنفش، کاملیا و زرشک از نمونه‌های درختچه‌های زینتی هستند. بعضی از گونه‌های درخت افرا و ذغال اخته و مخروطیانی با رشد آرام، مانند کاج نیز به عنوان درختچه محسوب می‌شوند. دورانتا ارکتا یا گل آسمان سفید، درختچه‌ای شلوغ و پرتراکم است و به عنوان گیاهی زینتی کاشته می‌شود.


گیاهان دارویی زینتی

این نوع از گیاهان دارویی زینتی برای خاصیت درمانی و خواص عطرهای خود کاشته می‌شوند. آن‌ها غالبا گیاهان خوراکی مورد استفاده در آشپزخانه هستند و رایحه خوشی دارند. بعضی از آن‌ها مانند رزماری، اسطخودوس، مریم گلی و نعنا بسیار رایج بوده و در حقیقت، کاملا مصارف خانگی و خوراکی دارند. از جمله گیاهان خوراکی زینتی نیز می‌توان به آویشن، ریحان، رزماری و لیمو اشاره کرد.

مخروطیان زینتی

مخروطیان از جمله محبوب‌ترین درختان و درختچه‌های همیشه سبز هستند. آن‌ها در تمام طول سال سبز باقی می‌مانند، بدون اینکه از تغییرات آب و هوا تاثیری بگیرند. تعدادی از انواع بسیار معروف این درختان سدر، صنوبر و سرو هستند. در کنار این گیاهان، بنسای، کاکتوس و ساکولنت‌ها همگی به عنوان نوعی از مخروطیان زینتی تلقی می‌شوند.
گاهی اوقات، علفی که بخشی از یک گلدان شلوغ است، می‌تواند در فضایی دیگر تنها دلیل زیبایی آن محیط باشد. حتی برگ‌های خاص گیاهانی مانند لوبیای زینتی، کنگر فرنگی و چغندر نیز ممکن است برای تزیین به کار گرفته شوند. برای مثال، شاید شما لوندر را تنها به عنوان گیاهی خوراکی در آشپزخانه خود بکارید، اما در سطوح تجاری، آن برای استخراج روغن کاشته می‌شود. پس ممکن است تمام گیاهان و برگ‌هایشان گاهی کاربرد تزیینی داشته باشند.


کاکتوس و ساکولنت‌ها

کاکتوس‌ها و ساکولنت‌ها، گونه‌ای مقاوم در بین گیاهان بوده و دارای قدی کوتاه هستند. کاشت و نگهداری آن‌ها در محیط‌های داخلی بسیار آسان است (هم در خانه و هم در محیط کار). بونسای، بامبوها و سرخس‌ها به بهترین شکل با زندگی مدرن و دمای داخلی تطبیق پیدا کرده‌اند. آن‌ها را می‌توانید در خاک کاشته و یا حتی در گلدان‌های بسیار کوچک برای قرار دادن روی میز کار نیز بکارید.
به طور میانگین، حدود ۱۵۰۰۰ گونه از کاکتوس در سراسر جهان وجود دارد که هر کدام از آن‌ها با تنوع آب و هوایی مختلف محیط خود سازگار شده‌اند. ساکولنت‌ها به میزان بالایی برای زندگی در محیط جدید همگام شده‌اند. این گیاهان دارای برگ‌های ضخیم و نوک تیز بوده که رطوبت را در خود نگه می‌دارند و این باعث شده که آن‌ها در زمره گیاهان آپارتمانی با نگهداری آسان قرار بگیرند.
ساکولنت‌ها می‌توانند رطوبت خود را در هوای خشک و یا محیط دارای دستگاه‌های سرمایشی/ گرمایشی به خوبی حفظ کنند و پوشش مومی موجود در سطح برگ‌ها نیز به حفظ آب کمک می‌کند. چنین سازگاری‌هایی با محیط، سبب شده تا آن‌ها به یک انتخاب محبوب برای حضور در منازل و محیط‌های کاری تبدیل شوند. همچنین ساکولنت‌ها به از بین بردن آلاینده‌های مضر موجود در هوای بسته کمک می‌کنند.

درخت‌ها و درختچه‌های خاس

درخت‌ها و درختچه‌های خاس، با برگ‌های درخشان و میوه‌های قرمز براق خود، یکی از گیاهان زینتی محبوب به شمار می‌روند. بعضی از درختان خانواده خاس، مانند داهون، می‌توانند به ارتفاع ۱۲ متر برسند، در حالی که انواع کوتاه درختان خاس تنها تا ۲ الی ۲٫۵ متر رشد می‌کنند. اغلب این درختان نور کامل تا جزئی خورشید را ترجیح داده و در خاکی غنی، مرطوب و دارای زه کشی عالی رشد می‌کنند.

اگر فرد خلاقی هستید، اطراف خود را با گیاهان پر کنید تا دنیایی از ایده‌های بکر به ذهن شما سرازیر شود! گیاهان فضایی طبیعی برای شما فراهم می‌کنند، اتفاقی که احساس سبکی به شما بخشیده و کمک می‌کند تا گره‌های ذهنی خود را به راحتی باز کنید. بدون شک در چنین حالتی ذهن، خلاق‌تر خواهد شد! داشتن گیاهان در اطراف خود، احساس آرامش را در شما بهبود بخشیده و سبب می‌شود تا احساس بهتری نسبت به خود داشته باشید.
طبق بررسی‌ها، حضور گیاهان می‌تواند احساس بهبودی را در افراد بیمار ایجاد کند. افرادی که در محیطی پر از گیاهان قرار دارند، سریع‌تر بهبود یافته و پاسخی بهتر به داروهای خود می‌دهند. این گیاهان می‌توانند به عنوان دستیارانی برای پزشکان در روند بازیابی سلامت بیمار، نقش مهمی ایفا کنند. بنابر اظهارات موسسه ملی باغبانی آمریکا، گیاهان آپارتمانی به بیماران کمک می‌کنند تا آرامش خود را حفظ کرده و اضطرابشان را فراموش کنند. گیاهان ذهن شما را آرام کرده و میکروب‌ها و آلاینده‌های هوا را از شما دور می‌کنند. ناسا به علت خواص بی‌نظیر، گیاهان زینتی آپارتمانی را “سیستم طبیعی تقویت زندگی” می‌نامد!